CCTV İÇİN FİBER OPTİK

CCTV, resimleri kameralardan ekranlara taşımak için geleneksel olarak analog aktarımı kullandı. Şu anda, bu teknoloji yavaş yavaş IP yönelimli teknolojiye yeniliyor, buna rağmen analog benzeri SDI sıkıştırılmamış dijital sistemler bazı özel uygulamalarda önem kazanıyor. Her durumda, bakır bazlı teknolojinin mesafe ve girişim bağışıklığı açısından sınırlamaları vardır, böylece fiber, CCTV ağları etrafındaki sinyalleri dağıtmanın çoğu zaman tercih edilen, bazen de tek yoludur. Bu teknik köşede, CCTV’deki fiber optikler, günümüzde mevcut teknolojileri etkin bir şekilde kullanmanın en iyi yollarını ele alacaktır.

Geçtiğimiz 10 ila 15 yıl boyunca CCTV her yerde yaygınlaştı ve çoğu uygulama neredeyse operasyonel ve güvenlik konularında olduğu gibi güvenlikle ilgili. Örneğin, karayolu operatörleri, 20 yıldan uzun bir süre önce bu uygulamada ilk kez kullanılan lifli birçok şehirdeki ve büyük şehirlerdeki trafik akışlarını izlemek için CCTV’yi 30 yıldan fazla bir süredir kullanıyorlar. Oldukça yakın bir zamana kadar, CCTV, televizyon yayıncılığından türetilen teknik standartları ve aynı şekilde yayın endüstrisinde kullanılan tekniklerden ve ekipmanlardan türetilen sistemlerin kalite performansını karakterize ediyordu. IP tabanlı CCTV ve Yüksek Çözünürlüklü (HD) TV ile ilgili yeni teknolojilerin ortaya çıkması, gözetim sistemlerinin kapsamını önemli ölçüde genişletti. Sonuç olarak, şimdi hem analog tabanlı hem de ağ tabanlı teknolojilerin bir karışımını görüyoruz, birincisi koaksiyal kablo kullanıyor ve ikincisi ise, genellikle Cat-5 kablosu olarak adlandırılan Korumasız Bükümlü Çift (UTP) kablosunu kullanıyor. Koaksiyel kablo kullanımı çok kolay ve rahat olsa da, sınırlamaları vardır: Hat içi amplifikatörler kullanılmadıkça bağlantı mesafeleri tipik olarak yüzlerce metre ile sınırlıdır. Elektrikli makineler, yıldırım ve diğer elektronik ekipmanlardan kaynaklanan girişime duyarlılık Zemin döngüleri önemli sorunlara neden olabilir Açıkçası, bu sorunları azaltmanın yolları var ama sonunda koaksiyel tükenme biter. Genellikle, koaksiyel kablo takmak sakıncalıdır ve eğer UTP mevcutsa, kullanılması için büyük bir teşvik vardır. Bununla birlikte, analog video sinyallerini iletmek için UTP kablolarını kullanmaya çalışırken de benzer sorunlar ortaya çıkmaktadır. Tipik olarak, pasif veya aktif Dengeli-Dengesiz dönüştürücüler (Balunlar) kullanılır ve bunlar birkaç yüz metreden (hatta daha fazla aktif kablo eşitlemesiyle) makul bir aktarım sağlayabilir. Genellikle yerel alan ağlarına yerleştirilen Ethernet sistemleri, IP tabanlı video sinyallerini aktarmak için sıklıkla kullanılır, ancak koaksiyel ve balun bazlı analog sistemlerde olduğu gibi, bunlar da ciddi mesafe sınırlamalarına sahiptir ve EMC sorunlarına duyarlıdır. Bu, fiber optik teknolojisinin devreye girdiği yer: mesafe veya EMC’nin sorunlu olduğu durumlarda, fiber birçok durumda çok basit bir teknik çözümdür. Fiber bazı mükemmel teknik özelliklere sahiptir:

Fiberoptik, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda bir çok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

  • Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler.
  • 400 metre uzunluğa kadar MULTI MOD kablo kullanılır 400-500 den sonra SINGLE MOD kablo kullanılır. 

Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletirler?

fiber-kablo
Lazerden gönderilen ışın demeti ilk başta doğrusal bir yol izler. İlk başta ışık sinyali 1 ve 2 olarak çıkan alt – üst sınır ışınları şekilde görüldüğü gibi kablonun kıvrıldığı noktalarda; ışık cam örtüye çarpıp geri yansır bu şekilde yansıya yansıya merkezdeki yoluna yavaşlayarak ve bir miktar kayba uğrayarak da olsa devam ederler. Bu nedenledir ki, fiber kabloların fazla kıvrım yapmadan genellikle düz bir yol izlemesi, veri iletim hızı ve kalitesi açısından önemlidir. Cam örtü tabakası ışığı kesinlikle absorbe etmez ve neredeyse tam olarak yansıtır bu da bilginin kayıpsız şekilde ulaşması için çok önemli bir noktadır.

GÜVENLİK KAMERA SİSTEMİNDE FiBER OPTiK SiSTEMLERiN AVANTAJLARI

Gelişen video, ses ve veri kaliteleri, beraberlerinde dosya boyutlarında da artışı getirmektedir.  Yoğun iş yükünün profesyonel bir altyapı ile sunulabilmesi için özellikle uzak mesafeler de göz önüne alındığında fiber optik altyapı çözümlerini tercih etmeke fayda vardır.

  • 16 adet IP veya analog kamera görüntüsünü sadece 1 core fiber kablo ile taşıyabilme
  • Uzak mesafelere görüntü ve data aktarımı
  • Cam yapıda olmasından dolayı yıldırım da dahil manyetik alan veya benzer yüksek voltajlardan etkilenmemesi
  • Topraklama için özel koruma
  • Yüksek sinyal kalitesi sayesinde kayıpsız resim kalitesi
  • Güvenli data ve görüntü transferi
  • Uzun ömürlü ve bakım-onarım kolaylığı
  • Basit kurulum ve hızlı montaj
  • Kanal başına birim maliyetin düşük olması
  • Esnek ve genişletilebilir kapasite imkanı
Görüşme Başlat
Yardımcı olabilir miyim?
Alarm 35 Güvenlik Sistemleri
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?