Yangın algılama ve erken ihbar sistemi TSE Belgeli ürünler ile şartnamelere uygun olarak kurulmaktadır.

Yangın Algılama(ihbar) Sistemleri; Sağlam kurulum, kaliteli işçilik ve gerçek yangın alarmı ile uyarı verdirmelidir.

Yangın Alarm Sisteminin fiyatını etkileyen faktörler aşağıdadır?

• Alarm Sisteminde kullanılan Panel, Optik Duman / Isı Dedektörlerinin ve Sirenlerin kaliteleri,
• Kullanılan kabloların kalitesi.
• Sistemi kuran montajcının teknik bilgisi.
• Yapılan işçiliğin kalitesi.

Müşterilerimize Kurduğumuz Merkezi Sistem Yangın İhbar(Alarm) Sistemlerinde, Yangın Algılama(Alarm) Panelleri TSE Belgeli ve yönetmeliklere uygundur.

Yangın Alarm Sistemleri Bileşenleri;

Yangın Alarm Sistemi Kontrol Paneli
Adresli Yangın Alarm Paneli / Konvansiyonel Yangın Alarm Paneli
Optik Duman Dedektörleri
Isı Dedektörleri
Sabit Sıcaklık Dedektörleri
Isı Artış Dedektörleri
Alev Dedektörleri
Işın Bariyerleri
Kır Bas Yangın Butonları
Yangın Sirenleri

Kablosuz Yangın Alarm Sistemi Kurulumu

Kablosuz Yangın algılama sistemlerinde, merkezi panele 50 adet kablosuz duman dedektörü bağlanabilmektedir. Harici ve dahili sirenler ile ortam uyarılırken, işletme sahiplerine ya da Alarm Haberalma Merkezine bilgi gönderilebilmektedir.

Kablosuz yangın algılama sistemleri işinin ehli uzman kişilerle kurulmalıdır ki sağlıklı çalışsın. Testleri zamanında periyodik olarak yapılmalı, arızaya sebebiyet verilmemelidir.

Kablosuz yangın alarm sistemi; adresli sistem olarak çalışmakta, her dedektörün bir adresi bulunmaktadır. Alarm esnasında hangi dedektörden alarm geldiği hem tuş takımından hem de dedektör üzerindeki kırmızı ledden görülecektir. Adresli yangın algılama sistemi olduğu için, tam olarak nereye müdahale edileceğini bilecek, daha hızlı sonuç alabileceksiniz.

Sistem bileşenleri; kablosuz optik duman dedektörü, alarm sireni ve flaşör, kablosuz ısı dedektörü, alarm butonu ve sistem alıcı/verici ürünlerinden oluşmaktadır.

Yangın alarm sistemi planlarken dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır. Öncelikle Konvansiyonel Yangın algılama sistemi mi, adresli yangın algılama sistemi mi kurulacağı belirlenmelidir. Her iki sistemde de bina projesi üzerinde çalışılmalı, uygun olan sistemde karar kılınmalıdır.

Yangın Alarm Panelinin, duman dedektörlerinin, ısı dedektörlerin, butonların, sirenlerin yerleri tam olarak projelendirilmeli, iş bitiminde de işletme sahibine projesi teslim edilmelidir.

Oteller, Evler, Hastaneler, Depolar, Alış Veriş Merkezleri, Bankalar, Ticari Binalar, Sinema Salonları, Müzeler, Arşivler, Sanat Galerileri, Okullar, Yurtlar, Kreşler, Fabrikalar ve Üretim Alanları, Askeri Projeler

TZT Deri Ege Serbest Bölgesi Yangın Algılama Sistemi
Ortopro Tıbbi Ürünler Yangın Algılama ve Erken İhbar Sistemi
Egemet Kağıtçılık A.Ş. Depoları Yangın Alarm Sistemi
Koru Kozmetik A.Ş. Yangın Alarm Sistemi
Mandalin Pansiyon Kablosuz Yangın Alarm Sistemi
Egeser Halıcılık A.Ş. Yangın Alarm Sistemi ve Acil Durum Aydınlatma / Acil Durum Yönlendirme Sistemi

Kablolu Yangın Algılama Sistemleri, günümüzde en çok kullanılan yangın algılama, alarm ve erken ihbar sistemleridir.

Kablolu olması dolayısı ile uzun ömürlüdür, pil değiştirmeye gerek yoktur.

Kablolu Yangın Algılama, Alarm ve Erken İhbar Sistemi Fiyatları için buraya tıklayınız.

Adresli Yangın Algılama Sistemleri büyük işletmelerde yangının nereden çıktığının kesin tesbitinin yapılması için kullanılmaktadır. Yangının hangi dedektörden geldiği LCD ekran üzerinde görülebilmektedir.
Teletek IRIS, EN54’ün tüm kriterlerine göre tasarlanmış adresli yangın bildirme merkezidir. En büyük özelliği 32 adet paneli network üzerinden haberleştirebilmesidir. Dolayısı ile toplamda 32.000 adet dedektörlü bir yangın sistemi kurulumu yapılabilmektedir. IRIS 1-4 LOOP ve 96 bölgeli adresli yangın alarm panelidir. Her bir loopa 250 adet cihaz bağlanabilir. Sistem durumu için bilgi duyarlı grafik ekranda görsel ve bölgeler ve sorunları için göstergeleri vardır. Alarm seviyesi çalışma algoritmasına özel 2 adım ile yanlış alarmlar etkili bir şekilde minimize edilir. Paneli kapsamlı bir gündüz / gece modu tesisi bulunmaktadır.

Konvansiyonel sistemler, bölgesel olarak alarmın izlenmesi yeterli olan ufak ve orta ölçekli bölgelerde kullanılan sistemlerdir.
Analog sistemlere göre fiyat avantajı vardır.
Konvansiyonel sistemlerde dedektörlerden herhangi birisi algılama yaptığında, Yangın alarm paneli üzerinde sadece o dedektörün bağlı olduğu bölge görülür, tam olarak hangi dedektörün algılama yaptığı görülemez. Yangının tam olarak yerini tespit etmek için algılama yapan dedektörün bağlı olduğu bölgedeki tüm dedektörleri kontrol etmek gerekir. Bu kontrolü yaparken; eğer sistemin montajı sırasında odalarda bulunan dedektöre paralel olarak, kapıların üzerlerine bir lamba bağlantısı (remote led) yapılmış ise, tek tek tüm odalara girerek vakit kaybedilmeden koridor boyunda sadece kapı üzerlerindeki ışıkları kontrol ederek vakit tasarrufu sağlanır. Konvansiyonel sistemlerde bölge başına 20 dedektörden fazla bağlantıya izin verilmemesinin sebebi yukarıda anlattığımız durumdan kaynaklanmaktadır.

EDS YP-3006TSE

6 Bölgeli Yangın Paneli TSE Belgeli (Metal Kutu)

Mikroişlemci kontrollü
Konvansiyonel sistem
Hat sonu dirençli
Alarm çıkışı röleli
Tuş takımı kilitlenebilir
LED göstergeli
Bölge & Hata, Güç, alarm toprak hatası göstergeleri
Siren, Alarm, Reset butonları
Anahtarlı, Alarm ve siren çıkışı
TSE EN-54-2/54-4 Belgeli

Fiyat : 170 USD + KDV

EDS YP-3008TSE

8 Bölgeli Yangın Paneli TSE Belgeli (Metal Kutu)

Mikroişlemci kontrollü
Konvansiyonel sistem
Hat sonu dirençli
Alarm çıkışı röleli
Tuş takımı kilitlenebilir
LED göstergeli
Bölge & Hata, Güç, alarm toprak hatası göstergeleri
Siren, Alarm, Reset butonları
Anahtarlı, Alarm ve siren çıkışı
TSE EN-54-2/54-4 Belgeli

Fiyat : 180 USD + KDV

TSE Belgeli 6 Bölgeli YANGIN ALARM PANELİ

2 Adet 12V 7Ah Akü ile çalışır
6 Bölgeli, Her bölge için ayrı Yangın ve Hata Ledleri
Her bölge başına 30 adet dedektör bağlayabilme
24V / 12V seçimli 0,5 A otomatik sigortalı besleme çıkışı
Bölge Test Özelliği, Her bölgeye ayrı bypass yapabilme
Tuş Kilidi
Besleme 230V 25VA ( Dahili Transformatör ile)
Hat Sonu Direnci 10 kΩ
Siren Çıkışı 24V DC
Yangın Rölesi 30V 1A (1 Adet NC/NO Kuru Kontak)
Hata Rölesi 30V 1A (1 Adet NC/NO Kuru Kontak)
Metal Kutu
Satış Fiyatı : 150 USD +KDV

teknim yangın alarm sistemi

Hava Örneklemeli Yangın Algılama Sistemleri

Yeni nesil yangın algılama sistemleri ürünüdür. Bütün algılama sistemlerinde, dumanın sistem algılayıcısına gelmesi ve gerekli yoğunluğa ulaşması gerekir. Bu sistemin mantığı ise, dumanı kaynağından dedektör haznesine çekmesidir. Oda içine kurulan PVC temelli borulama ve oda içinde her noktadan homojen olarak örnek toplayabilmek amacıyla, basit bir akış hesabıyla tesbit edilen, çeşitli çaplarda boru üzerine açılan delikler ve merkezdeki bir aspirasyon ve algılama ünitesinden oluşur. Aspiratör çalıştığında, ortamdan numune algılama haznesine çekilir. Algılama haznesinde, duman analizleri yapılır ve duman, ayarlanan değerin üstündeyse, yangın ihbarı verilir. Çeşitli firmalar, duman analizi için farklı yöntemler kullanmaktadırlar: Xenon lambası ile, lazer ışını ile duman testi yapan sistemlerin yanı sıra, klasik kanal tipi yüksek hava hızlarında algılama yapabilen dedektörlerin kullanıldığı basit sistemler de vardır. Bu sistemler algılamanın zor olduğu atriumlarda, geniş ve yüksek hol ve depolarda, çok hassas algılamanın istendiği bilgi işlem odaları, temiz odalar gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Algılama hassasiyeti açısından, uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte, noktasal dedektörlü sistemlere göre, ortalama olarak 1000 kez daha hassas olduğu ve 15000 kez daha hızlı olduğu, deneylerle tespit edilmiştir.

Hava örnekleme sistemleri, yüksek değer ve kritik alan işletmeleri için çok erken uyarı koruma sağlayan etkili bir yoldur; onlar ayrıca, geniş açık alanlar ve bilgisayar odalarındaki zemin altı kablo boşlukları gibi ulaşımı zor veya erişilemez alanlar için etkili bir yoldur. – 50m,75m,100m,150m,200m boru mesafeli çeşitleri bulunmaktadır

Kıvılcım Algılama Sistemleri

Kıvılcım (Spark) Dedektörleri ürün akışını görür ve izler ve herhangi bir kıvılcım veya kor algılandığında Kontrol Panosuna bir uyarı sinyali yollar. Kontrol ünitesi bu sinyali veya sinyalleri değerlendirir. Sonraki aşamada ise kıvılcım, özel nozullar vasıtası ile söndürülür. Kıvılcım filtrelere ve toz kolloktörlerine ulaşmadan büyük yangın ve patlamalar oluşmadan söndürülür. Her algılamayı Kontrol Paneli kayıt altına alır. Kıvılcım Dedektörü optik radyasyonla ve algılama için analiz edilebilen dar bantlı ışık spektrumlarında reaksiyona girer. Bunun sonucunda çok küçük çaptaki kıvılcımları hızlı bir şekilde algılar. Bu dedektörler çok hızlı yayılan açık alevin beklendiği yerlere monte edilir.

Pnömatik taşıma ve havalı filtrasyon kullanılan üretim sistemlerinde toz yangını ve patlama riski vardır. Çoğu üretim makinesi kolayca kıvılcım üretebilir ve bu kıvılcımlar pnömatik yolla patlayıcı maddeler olan odun talaşı ve tozlara doğru taşınır. Filtrelere, silolara veya toz kollektörüne giren kıvılcım, yangın veya patlamaya sebep olabilir. Bunun sonucunda ise büyük zararlar, uzun süreli sistemin durması ve can kayıpları oluşabilir. Kıvılcım algılama sistemleri bu açıdan hayati öneme sahip sistemlerdir.

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri

Genel

Madde 74 – Bu Yönetmelikte belirtilen yangın alarm sistemi, yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını içeren komple sistemdir. Yangın alarm sisteminin beslemesi, sadece yangın alarm sistemini besleyen bir otomatik sigorta üzerinden ve eğer binada mevcut ise jeneratör ya da kesintisiz güç kaynağı gibi bir ikincil besleme kaynağından yapılacaktır. Bu beslemenin de kesilmesi durumunda yangın alarm sistemi, algılama fonksiyonlarını en az 24 saat yerine getirebilecek ve bu sürenin sonunda tüm alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını en az 30 dakika süre ile yerine getirebilecek şekilde tam kapalı, sızdırmaz tip, bakım gerektirmeyen akümülatörle teçhiz edilecektir. Gerekli görüldüğü taktirde bu sürelerin daha uzun olması sağlanacaktır.

Yangın alarm sistemini oluşturan tüm kablolar ve uzak kontrol ve denetim merkezlerine iletişim maksadıyla kullanılan tüm hatlar; kopukluk, kısa devre ve toprak kaçağı gibi arızalara karşı sürekli olarak denetim altında tutulacaklardır.

Can güvenliğinin esas olduğu binalarda bir yangın alarm sisteminin herhangi bir nedenle 24 saatlik bir zaman aralığında 4 saatten daha uzun bir süreyle devre dışı kalması durumunda yetki sahibi merci durumdan haberdar edilecek ve yangın alarm sistemi tekrar çalışır duruma getirilinceye kadar, önceden yetki sahibi merci tarafından onaylanmış bulunan yangın gözetim faaliyeti başlatılacak ve sürdürülecektir. Yangın gözetiminde normal güvenlik personeline ek olarak, korumasız kalan bölgelerde ilave güvenlik personeliyle gözetim turları başlatılacaktır.

Algılama ve ihbar tesisatı

Madde 75 – Komple bir yangın alarm sisteminin aktivasyonu, elle, otomatik veya bir söndürme sisteminin aktivasyonundan biri ya da tamamı ile olacaktır.

Elle yangın uyarısı, yangın uyarı butonları ile yapılacaktır. Yangın uyarı butonları yangın kaçış yollarında tesis edilecekler ve her kaçış çıkış noktasında bir adet yangın uyarı butonu bulunacaktır. Yangın uyarı butonlarının yerleşimi, bir kattaki her hangi bir noktadan o kattaki her hangi bir yangın uyarı butonuna yatay erişim uzaklığı 50 m’yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir.

Tüm yangın uyarı butonları görülebilir ve kolayca erişilebilir olacaktır. Yangın uyarı butonları yerden en az 1.1 m ve en fazla 1.4 m yükseklikte monte edilecektir.

Duman Algılama Cihazları: Aşağıda belirtilen bina ve yapıların tüm kaçış yollarında ve duman dedektörlerinin yanlış uyarılara neden olmadan kullanımına elverişli tüm yerleşime açık alanlarında, ortak alanlarında ve çalışma alanlarında otomatik duman algılama cihazları tesis edilecektir.

a)Tehlike sınıfı yüksek olan bütün binalarda,

b)Tehlike sınıfı orta olan ve toplam kullanım alanı 1000 m2 yi geçen binalarda,

c) İkamet amaçlı binalar dışındaki tüm yüksek binalarda,

d) Yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan apartman binalarında,

e) Oteller, moteller, yatakhaneler, misafirhaneler, hastahaneler, huzur evleri, pansiyonlar ve benzeri bütün yatılan yerlerde,

Tüm endüstriyel binalarda, tüm kaçış yollarında ve duman dedektörlerinin yanlış uyarılara neden olmadan kullanımına elverişli koridorlar, depolar, tesisat/teçhizat odaları ve benzeri, sürekli insan bulunmayan bölümlerde veya otomatik sprinkler olmayan bölümlerde tüm ortak alanlarında ve çalışma alanlarında otomatik duman algılama cihazları tesis edilecektir.

Otomatik duman algılamanın gerekli görüldüğü tüm mahallerde ana hacimlere ve içinde yanmaya elverişli ve yanma riski taşıyan maddeler bulunan, yüksekliği 25cm’den fazla olan asma tavanların üzerlerindeki ve yükseltilmiş döşemelerin altlarındaki boşluklara, diğer bölmelere, asansör ve merdiven kovaları gibi boşluklara duman dedektörleri tesis edilecektir. İçinde yanmaya elverişli madde bulunmayan ve erişilmesi mümkün olmayan boşluklara duman dedektörü takılması gerekli değildir. İçinde yanmaya elverişli ve yanma riski taşıyan maddeler olan boşluklar erişilebilir hale getirilecek ve duman dedektörleri ile korunacak, ayrıca uzak lamba konarak dedektörün alarm halinin anlaşılması sağlanacaktır.

Tüm dedektörler periyodik testler ve bakımlar için ulaşılabilir olacaktır.

Diğer Algılama ve Uyarı Cihazları: Duman algılama cihazlarının kullanımının uygun ya da yeterli olmadığı mahallerde, gerekli görüldüğü takdirde sıcaklık ve/veya alev dedektörleri tesis edilecektir.

Binada otomatik sprinkler sistemi bulunuyorsa, sprinklerin açılması durumunda yangın alarm sisteminin otomatik algılama yapması sağlanacaktır. Bu amaçla her bir zon hattına su akış anahtarları tesis edilecek ve bu akış anahtarlarının kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanacaktır. Bu hallerde, otomatik sprinkler olan yerler, otomatik sıcaklık dedektörleriyle donatılmış gibi işlem görecektir. Bu mahallerde otomatik sıcaklık artış dedektörlerinin kullanılması zorunlu değildir.

Bina veya yapıda otomatik veya elle çalışan diğer gazlı, kuru kimyasal tozlu veya benzeri sabit söndürme sistemi bulunuyorsa, bunların aktivasyonu yangın alarm sistemi tarafından otomatik olarak algılanacaktır. Bu amaçla söndürme sistemlerinden, söndürme sisteminin aktive olduğunu bildiren kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanacaktır.

Alarm verme

Madde 76 – Bir yangın alarm sisteminin aktive edilmesi halinde sesli ve ışıklı olarak ya da data iletişimi ile alarm verme aşağıdaki gibi yapılacak ancak alarm bilgisi aktarımı bunlarla da sınırlı kalmayacaktır.

a) Yangın kontrol merkezindeki ana kontrol panelinde ve diğer izleme noktalarındaki tali kontrol panelleri ya da tekrarlayıcı panellerde sesli, ışıklı ve/veya alfa nümerik göstergelerle,

b) Binanın kullanılan tüm bölümlerinde yaşayanları yangın veya benzeri bir acil durumdan haberdar etmek için sesli ve ışıklı uyarı cihazlarıyla,

c) Binada bulunan yangın ve acil durum mücadele ekiplerinin uyarılması ve itfaiyeye haber verilmesi için sesli ve ışıklı uyarı cihazları ve direkt hatlar ya da diğer iletişim ortamları üzerinden data iletişimi ile,

yapılacaktır.

Yangın kontrol panelleri ve tekrarlayıcı panelleri

Madde 77 – Yangının haber verilmesi için en büyük birim olarak yangın bölgeleri kullanılacaktır. Tüm binalarda her bağımsız kat en az bir yangın bölgesi olarak kabul edilecektir. Eğer bir katın alanı 2000 m² den büyükse birden fazla yangın bölgeleri belirlenecektir. Bir bina ya da yapının toplam alanı 300 m² ya da daha küçük ise birden fazla katlı olsa da tek bir yangın bölgesi olarak kabul edilebilir.

Bir yangın bölgesinin herhangi bir doğrultuda uzunluğu 100 metreyi geçmeyecektir. Bir yangın bölgesinin içerisinde bir yangın başlangıcını görsel olarak saptamak için alınması gereken uzaklık 30 m’yi geçmeyecektir.

Yangın bölgeleri 24 üncü maddede belirtilen yangın bölmeleri ile uyumlu olacak şekilde belirlenecektir. Bir yangın bölgesinin sınırları mümkünse yangın bölmelerinin sınırlarıyla çakışmalıdır.

a) Bu Yönetmelikte gerekli görülen tüm yangın alarm sistemlerinde yangın kontrol panelleri ve tekrarlayıcı paneller aşağıda belirtilen yerlerde tesis edileceklerdir.

1) Bina ya da yapının zemin katında ve sürekli olarak görevli personel bulunan bir yerde ana yangın kontrol paneli veya, ana yangın kontrol panelinin başka bir mahalde tesis edilmesi gerekli görülüyorsa, 1 yangın alarm tekrarlayıcı paneli tesis edilecektir.

2) Yangın kontrol panelinin tesis edildiği yerde personelin bulunamadığı zaman aralıkları varsa, bu sürelerde sürekli personel bulunan ikinci bir mahalde veya daha fazla mahallerde tekrarlayıcı paneller tesis edilecektir.

3) Yangın alarm sistemi birden fazla binayı kapsıyorsa, 2 veya daha fazla yangın bölgesi bulunan her binada ayrı bir tali yangın kontrol paneli ya da tekrarlayıcı panel tesis edilecektir.

b) Yangın kontrol panelleri ve tekrarlayıcı panellerinde asgari olarak aşağıdaki sesli, ışıklı ve alfa nümerik göstergeler bulunacaktır.

1) Genel yangın alarm lambası ve her yangın bölgesi için ayrı bir yangın alarm lambası,

2) Genel sistem arızası lambası ve ayrı bir ışıklı alfa nümerik gösterge ile bölgesel arıza bilgisi verilmiyorsa, her yangın bölgesi için ayrı bir arıza lambası,

3) Yangın uyarı butonlarından ve otomatik yangın dedektörlerinden gelen uyarıları bireysel olarak cihaz bazında değerlendirebilen adreslenebilir sistemlerde yukarıdakilere ek olarak, bireysel yangın ve arıza uyarılarının izlenebileceği bir ışıklı alfa nümerik gösterge,

4) Her yangın veya arıza sinyali alındığında aktive olan sesli uyarı cihazı.

Sesli uyarı cihazı bir buton aracılığıyla susturulabilecek, ancak sesli uyarının susturulması ışıklı uyarıların kalkmasına neden olmayacaktır. Tüm bölgesel yangın ve arıza lambalarının yanlarında hangi yangın bölgesine ait olduklarını açık, net ve silinmeyecek bir şekilde belirten etiketler bulunacaktır.

Sprinkler alarm istasyonları

Madde 78 – Bir bina ya da yapıda 96 ncı maddede belirtildiği şekilde bir sprinkler sistemi kurulduğu takdirde sprinkler alarm istasyonları ve akış anahtarları yangın alarm sistemine bağlanacaktır. Sprinkler sisteminden gelen alarm uyarıları ya ayrı bir bölgesel izleme panelinde, ya da yangın kontrol panelinde ayrı bölgesel alarm göstergeleri oluşturularak izlenecektir. Hat kesme vanalarının izleme anahtarları ve sprinkler sistemine ilişkin diğer arıza kontakları da aynı şekilde yangın alarm sistemi tarafından sürekli olarak denetlenecektir.

Gazlı söndürme sistemi alarm ve arıza çıkışları

Madde 79 – Bir bina ya da yapıda 98 inci maddede belirtildiği şekilde bir gazlı söndürme sistemi kurulduğu taktirde söndürme sisteminin alarm ve arıza çıkışları yangın alarm sistemine bağlanarak ayrı bölgesel göstergelerle izleneceklerdir.

Duman kontrol ve basınçlandırma sistemleri arıza ve konum değiştirme sinyalleri

Madde 80 – Bir bina ya da yapıda Altıncı Kısımda belirtildiği şekilde duman kontrol ve basınçlandırma sistemleri kurulduğu takdirde bu sistemlerle ilgili arıza ve konum değiştirme sinyalleri ya ayrı bir bölgesel izleme panelinde ya da yangın kontrol panelinde ayrı bölgesel durum ve arıza göstergeleri oluşturularak izlenecektir. Duman tahliye ve basınçlandırma sistemlerinin elle kontrolleri ayrı bir kontrol panelinden yapılabileceği gibi bu yukarıda belirtilen izleme panelleri ile birleştirilerek yangın alarm sistemi bünyesinde de gerçekleştirilebilecektir.

Sesli ve ışıklı alarm cihazları

Madde 81 – Bir bina ya da yapının kullanılan tüm bölümlerinde yaşayanları yangın veya benzeri bir acil durumdan haberdar etme işlemleri sesli ve ışıklı alarm cihazları ile gerçekleştirilecektir.

Yangın alarm sinyali gecikmesiz olarak, yangın mücadele ekipleri ve yangına müdahale konusunda eğitilmiş personele ulaştırılmak kaydıyla, yangın uyarısının gerçekliğinin araştırılmasına imkan verecek şekilde bir ön uyarı sistemine müsaade edilecektir. Tehlikeli maddelerin bulundurulduğu ve/veya işlendiği endüstriyel binalarda ve depolama amaçlı bina ve yapılarda herhangi bir yangın algılaması otomatik olarak bina tahliye alarmlarını harekete geçirecek, bu bina ve yapılarda ön uyarı sistemi uygulanmayacaktır.

Tahliye ikazları aşağıdaki istisnalar dışında hem sesli, hem de ışıklı olarak yapılacaktır.

a) İşitme engelli kişilerin bulunma ihtimali olmayan alanlarda ışıklı uyarı cihazı kullanılması zorunlu olmayacaktır.

b) Sağlık hizmeti amaçlı binalar için öngörüldüğü taktirde sadece ışıklı uyarı cihazları kullanılmasına izin verilecektir.

Tahliye alarmları aşağıdaki istisnalar dışında bina ya da yapının tamamında aktive edilecektir.

a) Binanın yapısı nedeniyle bütün binanın boşaltılmasının uygun olmadığı binalarda, başlangıçta sadece yangından etkilenen ve etkilenecek bölgelerde alarm verilecektir. Bu durumda binanın düzenli bir şekilde boşaltılabilmesi için diğer bölgelerde kademeli olarak alarm verilmesini sağlayacak şekilde tesisat yapılacaktır.

b) Binadan yaşlılık, fiziksel veya zihinsel yetersizlik ve benzeri nedenlerle kendi başlarına çıkamayacak kişilerin bulunduğu yapılarda sadece bu kişilerin bakımları ve binadan tahliyeleri ile görevli personele yangın alarmı verilmesine müsaade edilecektir.

Sesli uyarı cihazları binanın her yerinde, yerden 150 cm yükseklikte ölçülecek ses seviyesi, ortalama ortam ses seviyesinin en az 15 dBA üzerinde olacak şekilde yerleştirilmiş olacaklardır. Sesli uyarı cihazları 3 m uzaklıkta en az 75 dBA en çok 120 dBA ses seviyesi elde edilecek özellikte olacaklardır. Uyuma maksatlı bölümlerde, yatak başındaki ses seviyesi ortalama ortam ses seviyesinin 15 dBA üzerinde ve en az 75 dBA ses seviyesi elde edilecek şekilde sesli alarm cihazları tesis edilecektir.

Sesli yangın uyarı cihazlarının sesleri, binada başka amaçlarla kullanılan sesli uyarıcılardan ayırt edilebilecek özellikte olacaktır. Sesli uyarı cihazlarının ses türü her yerde aynı ve 500-1000 Hz. arasındaki bir sabit frekansta sürekli çalan korna veya zil sesi şeklinde olacaktır. Alçalıp yükselen, iki veya daha çok frekans arasında dalgalanan siren tonları veren sesli uyarı cihazları yangın uyarısı için kullanılmayacaktır. Kademeli tahliyenin öngörüldüğü yerlerde ön uyarı maksadıyla aynı sabit frekansta kesikli uyarı verilmesine müsaade edilecektir. Ancak bu durumda tahliye uyarıları, sesli uyarı cihazlarının sürekli olarak çalması şeklinde yapılacaktır.

Otomatik yayınlanan ses mesajları ve yangın merkezinden mikrofonla yayınlanan canlı ses mesajlarıyla binada yaşayanların tahliyesini ya da bina içerisinde yer değiştirmelerini sağlayacak şekilde sesli tahliye uyarı sistemleri kullanılacaktır. Sesli tahliye uyarı sistemleri gerekli görüldüğü takdirde bir deprem durumunda paniği önlemek ve binanın tahliyesini öngörülen tahliye planına uygun olarak gerçekleştirmek için de kullanılabilecektir.

Aşağıda belirtilen yerlerde sesli tahliye sistemleri tesis edilecektir.

a) Yatak sayısı 200’den fazla olan otel, motel ve yatakhanelerde,

b) Yüksekliği 51.50 m’yi geçen konut harici tüm binalarda.

Sesli ve ışıklı alarm cihazları yalnızca yangın alarm sistemi ve diğer acil durum ikazları için kullanılacaklardır. Sesli tahliye sistemleri, yangın alarm sistemi ve diğer acil durum anonsları öncelik almak ve otomatik olarak diğer kullanım amaçlarını devre dışı bırakmak şartıyla, genel anons, fon müziği yayını gibi başka amaçlarla da kullanılabilirler.

Acil durum kontrol işlemleri

Madde 82 – Bir yangın durumunda otomatik olarak gerekli kontrol fonksiyonlarını harekete geçirerek bina ya da yapıyı içinde bulunanlar için daha emniyetli hale getirecek şekilde bir yangın alarm ve kontrol sistemi düzenlenecektir.

Yangın alarm sistemi, gerektiğinde aşağıdaki fonksiyonları yerine getirecek, ancak yapılacak acil durum kontrol işlemleri bunlarla da sınırlı kalmayacaktır.

a) Yangın esnasında kapanması gereken yangın kapıları ve diğer açıklıkları kapatma amaçlı cihazları normal halde açık durumda tutan elektromanyetik kapı tutucu ve benzer cihazların serbest bırakılması,

b) Merdiven kuyuları ve asansör şaftlarının basınçlandırılması,

c) Duman kontrol ve tahliye sistemlerinin aktivasyonu ya da bu amaçla yapılması gereken otomatik kontrol işlemlerinin yerine getirilmesi,

d) Acil durum aydınlatma kontrol işlemleri,

e) Güvenlik ve benzeri nedenlerle kilitli duran kapıların ve turnikelerin açılması,

f) Asansörlerin yapılış özelliklerine bağlı olarak yangın esnasında kullanımının engellenmesi ya da tahliye amacıyla itfaiye ya da eğitilmiş bina yangın mücadele ekipleri tarafından kullanılmasının sağlanması,

g) Mahalli itfaiye ile elektrik işletmesi, belediye, polis veya jandarma, kurum amiri, bina sahibi ve gerekli görülen diğer yerlere yangının otomatik olarak haber verilmesi.

Acil durum kontrol işlemleri yangın alarm sisteminin donanım ve yazılım bütünlüğü içerisinde bulunan kontrol birimleri ile gerçekleştirilecektir. Kontrol edilen sistem ve cihazlarla ilişkisi bulunan güvenlik sistemleri, bina otomasyon sistemleri gibi diğer sistemler tarafından yapılabilecek her türlü kontrol ve kumanda işlemleri, bir yangın veya benzeri acil durumda yangın kontrol panelinden yapılacak acil durum kontrol işlemlerini hiçbir şekilde engellemeyeceklerdir.

Kablolar

Madde 83 – Bir yangın esnasında uzun süre çalışır durumda kalması gereken;

a)Yangın kontrol panellerinden, sesli ve ışıklı alarm cihazlarına, sesli tahliye sistemi amplifikatör ve hoparlörlerine, acil durum kontrol cihazlarına giden sinyal ve besleme kabloları,

b) İtfaiye ve yangın mücadele ekiplerine haber verme için kullanılan kabloların bina içerisinde kalan kısımları,

c) Ana yangın kontrol paneli ile tali yangın kontrol panelleri ve tekrarlayıcı panellerin birbirleri arasındaki haberleşme ve besleme kabloları,

d) Tüm yangın kontrol panelleri ve tekrarlayıcı panellere enerji sağlayan besleme kabloları,

yangına karşı en az 60 dakika dayanabilecek özellikte olacaklardır.

Kademeli tahliye uygulanan binalarda olduğu gibi özel durumlarda, yangına daha uzun süre dayanabilecek kablolar gerekli görülebilir.

Bir yangının algılanmasından sonra uzun süre çalışır durumda kalması gerekli olmayan yangın uyarı butonları, dedektörler ile yangın kontrol panelleri arasındaki kablolar ve enerjisi kesildiğinde bir tehlikeli durum oluşmayan elektromanyetik kapı tutucular ve benzeri cihazlara giden kablolarda yangına dayanıklılık özelliği aranmayabilir.

Yangın alarm sistemi kabloları sistemin sağlıklı ve güvenilir çalışmasını sağlayacak şekilde yangın algılama, kontrol ve uyarı ekipmanı üreticilerinin spesifikasyonlarına uygun tipte olacaklar ve elektriksel gürültü ve benzeri etkilerden korunacak şekilde, diğer sistemler ve enerji taşıyan kablolardan ayrılarak tesis edileceklerdir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik pdf formatında indirmek için tıklayın.

Görüşme Başlat
Yardımcı olabilir miyim?
Alarm 35 Güvenlik Sistemleri
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?